1500₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo! 1500₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo! 1500₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo! 1500₺ ve üzeri Ücretsiz Kargo!

Kediler Neden Hapşırır?

Tarih: 16.01.2024 18:23
Kediler Neden Hapşırır?
Bir kedinin hapşırmasına neler sebep olur?
    Hapşırma eylemi, üst burun geçişindeki tahriş edici maddelere yanıt olarak istemsiz, bedensel bir reflekstir. Akciğerlerdeki havayı burun ve ağız yoluyla dışarı üfleyerek solunum yollarındaki tahriş edici maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu işlev, ailenizin köpeği, evcil tavuklarınız ve hatta filleriniz de dahil olmak üzere hayvanlar aleminde yaygındır.
 

Bir kedinin hapşırmasına ne sebep olur?

  Kedi dostlarımız da insanlarla aynı nedenlerle hapşırır: Genellikle burunda oluşan kaşıntı, toz, duman ve hatta kendi kedi tüyleri gibi havada asılı duran parçacıkların tetiklediği bir kaşıntıdır.

Hapşırma nadiren meydana geldiğinde normal, biyolojik bir fonksiyondur. Bir kedinin ara sıra hapşırma nöbeti geçirmesi bile normaldir. Bununla birlikte, bir kedinin art arda birçok gün boyunca günde birkaç kez hapşırması nadir görülen bir durumdur. Hapşırma devam ederse veya hapşırmayla birlikte başka belirtiler de gelişirse, tedavi gerekip gerekmediğini görmek için veteriner hekimlerimize danışmanız gerekebilir.

Ancak kedinizin hapşırmasının daha ciddi nedenleri olabilir.
 

KEDİLERİN hapşırmasının 7 YAYGIN NEDENİ

1. Dış Tahriş

Dış tahriş edici maddeleri düşündüğümüzde, akla hemen zararlı kokular (kimyasallar gibi) ve toksinlere maruz kalma (fare zehiri) gelir. Ancak tehdit edici olmadığı iddia edilen ev ürünleri de hapşırmayı tetikleyebiliyor.
Örneğin:
  • yemek pişirme baharatları (biber ve tarçın en yaygın iki kaynaktır) özellikle mutfakta neler olup bittiğini merak eden bir kedinin hassas burnunu tahriş edebilir.
  • çamaşır suyu, sirke veya diğer kimyasalları içerenler dahil ev temizlik ürünleri.
  • Esansiyel yağlar: ruh halinizi ve yaşam deneyiminizi geliştirebilirken, kedi arkadaşınızda sıkıntıya neden olabilir; kedinizin keskin koku alma duyusu hapşırma krizine neden olabilir.

2. Yabancı Madde

Meraklı kedilerin burunlarına her türlü yabancı madde kaçar.
  • Tüy, çimen veya saç gibi nesneler.
  • Polen veya diğer alerjenler gibi havadaki cisimler.
  • Toz ve duman gibi havadaki diğer parçacıklar.
İnsanlarda olduğu gibi, bu parçacıklar bir kedi tarafından solunduğunda, hayvanın tepkisi yabancı kalıntıları dışarı atmak için hapşırmak olur. Eğer hapşırma, biriken maddeyi dışarı atmıyorsa, hemen veteriner hekiminize müracaat edin.
 

3. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (URI'ler)

      Kediniz normalden daha fazla hapşırıyorsa, büyük ihtimalle arkadaşınızın üst solunum yolu enfeksiyonu veya URI'si vardır. En yaygın solunum yolu enfeksiyonu Feline Herpesvirus veya FHV'dir. Tüm kedilerin %80-90'ının FHV ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Çoğu kedi yavruyken üst solunum yolu virüslerine maruz kalmıştır ve virüsün kronik taşıyıcılarıdır. Kediler strese girdiğinde veya bağışıklık sistemi baskılandığında, uykuda olan virüs yeniden ortaya çıkma yeteneğine sahiptir. Hapşıran kedilerde viral URI'ler genellikle - genel bir kural olarak - altta yatan sorundur.
Mevcut ilaçların, herpes virüsü ile enfekte olmuş kedilerde sonuçları iyileştirebileceğini öne süren yeni araştırmalar olmasına rağmen, şu anda bir tedavisi yoktur ve enfeksiyonlar ömür boyu sürmektedir. Kedilerin hapşırmasına katkıda bulunabilecek diğer viral enfeksiyonlar arasında Calicivirüs (FVRCP karma aşısının koruma sağladığı) ve grip yer alır.
 
Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonunun (URI) yaygın semptomları şunlardır:
 
  • Birkaç saat veya gün boyunca tekrarlanan hapşırma
  • Burun veya gözlerden düzensiz akıntı (sarı, yeşil veya kanlı) görünümü
  • Tekrarlayan öksürme veya yutkunma
  • Uyuşukluk ve/veya ateş
  • Dehidrasyon ve/veya iştah azalması; kilo kaybı
  • İshal
  • Büyümüş lenf düğümleri

4. Diş Hastalığı

    Evcil Hayvan Sağlığı Toplulukları'nın belirttiği gibi , "diş hastalığı, özellikle kök enfeksiyonları dahil olmak üzere hapşırmaya neden olabilir. Kedi dişindeki enfeksiyonlar, bakterilerin nazal sinüste yerleşmesine ve sonuçta iltihaplanma ve hapşırmaya neden olabilir. Birçok evcil hayvan ebeveyni, diş hastalığının kedi hapşırmasına katkıda bulunabileceğini keşfettiğinde şaşırır. Çoğu durumda olduğu gibi hapşırma da daha büyük bir sorunun belirtisidir. Üst çenedeki dişlerin kök kanalları burun kanallarının hemen yanında yer alır. Bir diş (veya dişler) enfeksiyon kaptığında veya şiddetli iltihaplanma meydana geldiğinde, diş deliği ile burun geçişi arasındaki duvar yırtılabilir. Tedavi edilmezse bakteriler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum genellikle ağrılı ve ciddidir. Kedinizin diş sorunları olduğundan şüpheleniyorsanız veterinere gitmeniz şiddetle tavsiye edilir.


5. Bakteriyel Enfeksiyonlar

   Kedinizin burnundan veya gözlerinden kaynaklanan sarı veya yeşil bir akıntıya aşırı hapşırma eşlik ettiğini gözlemlediğinizde, bu bir bakteriyel enfeksiyonun kesin işaretidir. Kedilerde bakteriyel enfeksiyonlar nadiren tek başına etki eder; Bir solunum yolu virüsü veya başka bir tıbbi durumun burun yollarına zarar vermesinden sonra neredeyse her zaman ikincil bir rol oynarlar. Her zaman fırsatçı olan bakteriler, genellikle kedileri bu tür saldırılardan koruyan zayıflamış bariyerlerden yararlanmak için bu fırsatı kullanırlar.


6. Neoplazi

   Çoğu hapşırma semptomunda olduğu gibi, özellikle yaşlı kedilerde neoplazi (tümörler) her zaman olası nedenler listesinde yer alır. Anormal (kanser) hücreler burun pasajında ​​büyüyerek kedinin hapşırmasına neden olacak tahriş ve iltihaplanma yaratabilir. Bu tümörler tipik olarak rinoskopi veya burun biyopsisi yoluyla görsel olarak tespit edilir. Mevcut olduğunda, ne yazık ki teşhis genellikle çok kötü sonuçlarla sonuçlanır.


7. Mantar Enfeksiyonları

    Viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla karşılaştırıldığında nispeten nadir olmasına rağmen mantar enfeksiyonları, kedilerde hapşırmanın bilinen bir nedenidir. Cryptococcus olarak bilinen bir mantar en yaygın suçludur. Tek başına fizik muayene, mantar enfeksiyonunu kedi hapşırmasının diğer nedenlerinden ayırmak için yeterli olmayacaktır; kesin tanıya ulaşmak için genellikle rinoskopi veya biyopsi gerekir.
 

KEDİM HER zamankinden daha fazla hapşırıyor. NE YAPMALIYIM?

ADIM 1: Kedinizin çevresini inceleyin ve olası nedenleri göz önünde bulundurun. Desenleri aramak, kedinizin toz veya parfüm gibi tahriş edici bir maddeden mi yoksa enfeksiyondan mı yoksa altta yatan başka bir durumdan mı kaynaklandığını belirlemenize yardımcı olabilir.
  • Hapşırma her gün aynı saatlerde mi oluyor?
  • Bu sadece belirli bir odada mı yoksa ev aktiviteleri sırasında mı oluyor?
  • Yeni kedi kumunu tanıttınız mı? Tozlu ve/veya kokulu kumlar kedinizin hapşırmasına neden olabilir.
  • Evinizde yeni ürünler kullanıyor musunuz? Kediler temizleyicilerin, mumların, kokulu yağların ve parfümlerin kokusuna karşı hassas olabilirler.
  • Evinizin detaylı temizliğe mi ihtiyacı var? Toz veya polen genellikle şüphelidir.
ADIM 2: Kedinizin üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner randevusunu onaylamadan önce biraz rahatlama sağlamak için atabileceğiniz bazı acil adımlar aşağıda verilmiştir.
 
  • Kedinizin burnundan ve yüzünden gelen akıntıları ılık, nemlendirilmiş pamuk veya temiz bir bezle silin.
  • Kedinize yemek yedirmeye çalışın: sindirimi kolaylaştırmak için konserve/ıslak mamaları ısıtın.
  • Bol miktarda tatlı su sağlayın.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...